dMX
Mega Gaduła Ultra-Style.pl

Grupa: PrzyjacielDołączył: 03 Sie 2009 Posty: 209 Otrzymał 8 fragów(i) Skąd: Przysucha
|
Wysłany: 2009-08-04, 11:10 [FAQ] Counter Strike 1.6
|
|
|
1) Jak poruszać się po mapie?
Odp: Najlepiej poruszać się klawiszami: a,s,d,w (a- lewo, s-tył, d-prawo, w- przód)
2) Jak się skacze, kuca i chodzi cicho?
Odp: Na domyślnych ustawieniach wygląda to tak: lewy Ctrl - kucanie, lewy Shift - ciche chodzenie, Space - skakanie)
3) Jak rozbroić bombę, otworzyć drzwi, wł/wył dźwignie, włączyć latarkę lub noktowizor?
Odp: Na domyślnych ustawieniach: E - rozbrajanie bomby, otwieranie drzwi oraz różnych przełączników, F - wł/wył latarki, N - wł/wył noktowizora.
4) Jak założyć tłumik, włączyć zoom(przybliżenie), zmienić tryb strzału lub zadać mocny cios nożem?
Odp: Wszystkie tego typu akcje dla danego rodzaju broni wykonujemy wciskając PRAWY PRZYCISK MYSZY.
5) Jak zmienić broń, jak szybko zmienić broń na poprzednią, wyrzucić broń oraz jak przeładować magazynek?
Odp: Domyślne ustawienia: 1 - broń główna, 2 - pistolet, 3 - nóż, 4 - granaty, 5 bomba, Q - szybka zmiana broni na poprzednią, G - Wyrzucanie broni, R - przeładowywanie.
6) Jak kupić broń, granaty oraz inny ekwipunek?
Odp: Na miejscu w którym zaczynasz rundę (respawn, resp) musisz wcisnąć klawisz B.
7) Jak dokupić naboje?
Odp: Robisz to podczas kupowania w sklepie dokładniej gdy wybierzesz broń klikasz na opcję: 6 - Naboje dla broni pod numerem jeden i 7 - Naboje dla pistoletów.
8) Wchodzę w sklep i nie mogę kupić ekwipunku.
Odp: Nie masz wystarczającej ilości pieniędzy lub dany ekwipunek jest zablokowany na serwerze.
9) Widzę jak inni latają spadochronem, co muszę zrobić aby też latać?
Odp: Jest to możliwe tylko na danych serwerach. Domyślnie spadochron otwierany jest gdy wciskasz "E".
10) Co to jest czit, cheat?
Odp: Jest to niedozwolona "pomoc".
11) Kto to jest cziter, cheater?
Odp: Jest to osoba grająca na cheatach, która uprzykrza życie innym graczom psując dobrą zabawę.
12) Co to jest skrypt, script, scrypt?
Odp: Również jest to pomoc dla graczy... Skrypty są niedozwolone jednak większość graczy nie przywiązuje do nich uwagi.
13) Co to jest długa, pochylnia, kurnik, piaskownica...?
Odp: Są to miejsca na mapach. Nazwy te mają uprościć rozpoznanie lokalizacji, aby opisywanie nie trwało długo.
14) Co to flashbug?
Odp: Są to miejsca na których odpowiednio rzucony flashbang może oślepić różne miejsca na mapie. Jednak jest to niedozwolone na serwerach oraz ligach.
15) Co to jest skill?
Odp: Skill to twoje umiejętności, które możesz pokazać podczas grania.
16) Jak rozmawiać przez mikrofon podczas gry?
Odp: Domyślny przycisk to: "K". Musisz go wciskać dopóki nie przestaniesz mówić. Staraj się nie puszczać przycisku w trakcie wypowiedzi, ponieważ twoja wypowiedź będzie niezrozumiała dla innych.
17) Jak zmienić kolor celownika?
Odp: Musisz wejść w options-> multiplayer -> i tam wybrać kolor celownika. Dla bardziej zaawansowanych graczy opcja z komendą: cl_crosshair 000 000 000 gdzie zamiast zer ustawiasz odpowiednie wartości: np. cl_crosshair 25 255 25
18) Jak zmienić wielkość celownika?
Odp: Musisz wejść w options->multiplayer i tam wybierasz odpowiadającą Ci wielkość
19) Co to jest cfg, config?
Odp: Jest to "zbiór komend" do cs'a. Dzięki niemu możesz grać. Znajduje się on:
(STEAM) Program Files->Valve->Steam->SteamApps-> TwojaNazwa-> cstrike lub cstrike_polish
(NON STEAM) Program Files->Valve-> Cstrike lub Cstrike_polish
20) Gdy wchodzę na serwer rozłącza mnie i pisze: Time out Co się dzieje?
Odp: To znaczy, że minął czas na sprawdzenie przez serwer potrzebnych: dźwięków, modów, skinów... itp. Aby zapobiec wyskakiwaniu tego komunikatu wpisz w konsoli : cl_timeout 400 jeśli nie pomoże zwiększaj wartość, domyślna wartość to 300.
21) Moja myszka ścina się tylko gdy gram, co się stało?
Odp: Najczęściej musisz ustawić wyższy priorytet dla steama w Menadżeru Zadań lub wejść podczas gry w opcje->mouse a tam następnie ustawić odpowiednią wartość moim zdaniem najlepsza jest 3.5
22) Co to jest Interp?
Odp: Interp są to hitboxy (pola uderzeń), które "otaczają" gracza, a uderzając w nie odbieramy mu daną ilość HP. Interp ustawiamy za pomocą komendy ex_interp. Jeśli nie chcemy być zwyzywani najlepiej jest ustawić wartość na 0.01 czyli: ex_interp 0.01 (ta wartość jest również wymagana w ligach).
23) Co to są zboty, podboty, boty..?
Odp: Są to komputerowi gracze z którymi możemy grać nie posiadając internetu.
24) Mam boty wszystko jest poprawnie wklejone/zainstalowane ale gdy chcę z nimi zagrać to nie mogę... Dlaczego?
Odp: Upewnij się jeszcze raz czy wszystko jest poprawnie zrobione. Czy masz waypointy? Nie? To dlatego nie możesz z nimi grać.
25) Co to są waypointy?
Odp: To zbiór plików z specjalnie wyznaczonymi ruchami oraz akcjami, które mogą wykonać boty podczas gry z tobą. Pamiętaj, że do każdej mapy jest potrzebny inny plik.
26) Nie mogę skupić się na grze ponieważ inni krzyczą do mikrofonu, a uspokajanie nic nie daje. Co robić?
Odp: Możesz ich zmutować. Wszystkich lub tylko osoby, które Ci przeszkadzają: podczas gry wciskasz ESC-> Players List-> zaznaczasz nick osoby, która przeszkadza wciskasz mute in game. Zrobione! Możesz się cieszyć spokojną grą, aby odmutowac wystarczy zrobić tosamo. |
|
| Ostatnio zmieniony przez :dzun: 2009-08-04, 11:48, w całości zmieniany 2 razy |
|