Aby korzystać z zawartosci forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
r4is0n 
Mega Gaduła
Prof.S.JonaliSta

Grupa: Administrator
Otrzymał 37 fragów(i)
  Wysłany: 2009-11-16, 11:30   AMXMODMENU - dla zielonych

AMXMODMENU jest to komenda admina, dzięki niej możemy zrobić dużo rzeczy na serwerze.

Aby uzyć tej komendy nalezy:
* upewnić się ze posiadamy odpowiednie flagi dostepu
* poprawnie wpisać komendę z czym niektóre osoby mają bardzo częste problemy komendę wpisujemy w consoli (console otwieramy za pomocą magicznego przycisku `(pod Esc)) dalej wpisujemy poprawnie komendę która brzmi amxmodmenu nie jakies amx mod menu , amx_mod_menu , amxmod_menu czy aemiksmotmenu tylko wpisujemy amxmodmenu

Jeżeli będziemy stale korzystać z amxmodmenu proponuje sobie zbindować czyli wpisać w consoli:
Cytat:
bind "p" "amxmodmenu"

Mozna wstawić coś innego zamiast "p" jak nie pasuje ale to standardowo wśród graczy (tym przyciskiem włączacie amxmodmenu) po nacisnięciu p wyskoczy amxmodmenu.

Po poprawnym wpisaniu amxmodmenu wyskakuje nam takie o to menu:

1 strona

Gdy klikniemy 9 przeskoczymy na następną stronę funkcja 0 jest zbyt trudna do opisania ^^ (wychodzimy (menu znika)) jeżeli będziemy na 2 stronie i chcemy cofnąć na pierwsza klikamy 0.

2 strona

STRONA 1

1.
wywal gracza - jest to wyrzucenie gracza tak zwany kick klikamy 1 na naszej klawiaturze i wyświetla się nam lista graczy.
Gdy klikniemy numerek pod którym znajduje się nick gracza opuści on serwer jeżeli nie możemy go znaleźć na pierwszej stronie szukamy na następnej klikając nr 9 aby powrócić na poprzednia stronę klikamy 0

2. zbanuj gracza - jest to zbanowanie gracza na dany okres czasu czyli np przez 5 min nie wejdzie na serwer.
Jest to bardzo podobne menu do kicka lecz pod 8 mamy czas bana (kompletnie na zawsze) klikamy 8 i to co będzie pod 8 napisane będzie czasem bana dla gracza którego wybierzemy wybierając numerek z listy graczy.

3. menu uderzen/zgladzen - jest to menu dzięki któremu możemy zabić gracza bądź uderzyć po uderzeniu gracz wpadnie w wibracje ... sami sobie sprawdzicie.
Aby uderzyć, zabić gracza najpierw wybieramy co chcemy z nim zrobić zgładzić (zabić) lub uderzyć za 0 , 1 , 5 hp wybieramy opcje naciskając 8 to co jest pod 8 będzie "karą" dla gracza .

4. gracz drużyny - menu przerzucania gracza gdy mamy pod 8 TT to przerzuca do TT jak mamy CT to przerzuca do CT zmieniamy pod 8 naciskając 8 i wybieramy gracza z listy jak nie ma to next strona.

5.
zmień mapę - menu zmiany mapy tu możemy zmienić mapę klikamy na numerek pod którym jest dana mapa i się zmienia.

6. glosuj na mapy - menu głosowania na mapy wybieramy 4 mapy na które gracze będą głosować po wybraniu przez naciśniecie numerku z dana mapa zatwierdzamy 8 jak nie ma mapy to next strona (9) powrót (0) .

7. rzeczy zw. z rozmowa - bardzo potrzebna opcja kiedy sie nam nudzi gdy klikniemy w jakiś przycisk pojawia się głos na serwerze wymawiający napis pod numerkiem który wcisnęliśmy .

8. komendy klienta - są to podstawowe komendy czyli kick ban slap (uderzenie gracza) slay (zabicie/zgładzenie) tylko w jednym menu działa tak samo jak ban menu czy slap/slay menu.

Później opiszę, jakie opcje mamy na stronie 2 :)

źródło:amxx.pl
Ostatnio zmieniony przez r4is0n 2009-11-16, 16:10, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw fraga autorowi tego posta

HaXoOr 
Najadacz
Po prostu ...

Grupa: User
Otrzymał 8 fragów(i)
Wysłany: 2009-11-16, 11:59   

r4is0n napisał/a:
źródło:amxx.pl

^^ widać :D

Przyda się dla tych, którzy nie mieli nigdy admina :]

r4is0n 
Mega Gaduła
Prof.S.JonaliSta

Otrzymał 37 fragów(i)
Wysłany: 2009-11-16, 16:12   

HaXoOr napisał/a:

^^ widać :D

czemu miałoby być nie widać? po to to dodałem żeby się nikt nie przyczepił jak coś. ;)

a poradnik postanowiłem wrzucić bo już mam dość tłumaczenia ludziom co i jak trzeba robić.

SoBoL 
Gaduła

Grupa: User
Wysłany: 2009-11-26, 02:00   

Ee taki ktoś który nigdy nie widział amx'a na oczy to wgl nie powinnien mieć admina.

A mam takie Pytanie.

Jak zrobić głosy np

Cytat:
Czy Zrobić Zmianę Mapy

Tak
Nie
Aktualna Mapa ma Zostac

Dzięki za pomoc;]

r4is0n 
Mega Gaduła
Prof.S.JonaliSta

Otrzymał 37 fragów(i)
Wysłany: 2009-11-26, 07:56   

wpisujesz do konsoli komendę
Kod:
amx_vote "tresc pytania" tak nie

btw. jak mają się nauczyć obsługiwać adminem osobo, które nigdy nie spotkały się z amxmodmenu, jeśli nikt im szansy nie da?

:dzun: 
Mega Gaduła
GaGa ulala

Otrzymał 40 fragów(i)
Wysłany: 2009-11-26, 14:44   

SoBoL napisał/a:
Ee taki ktoś który nigdy nie widział amx'a na oczy to wgl nie powinnien mieć admina.

A mam takie Pytanie.

Jak zrobić głosy np

Cytat:
Czy Zrobić Zmianę Mapy

Tak
Nie
Aktualna Mapa ma Zostac

Dzięki za pomoc;]

tak z pewnością, niby jak ma się nauczyć ten ktoś ? 75% adminów składających podanie na naszym forum o admina kłamie, że miała kiedykolwiek styczność z amx. nie będę tutaj wymieniał kto, ale znam takie osoby :)
ty kilku rzeczy nie wiesz . . .

zresztą nie wnikam :)
poprawna komenda na vote powinna wyglądać tak :

Kod:
amx_vote "tresc pytania" "tak" "nie"

poprawiłem r4is0n'a, bo nigdy nie próbowałem bez znaczników przez wyrazem " .

r4is0n 
Mega Gaduła
Prof.S.JonaliSta

Otrzymał 37 fragów(i)
Wysłany: 2009-11-26, 15:08   

:DzunieK:, "" jest potrzebne jak np. masz zdanie składające sie z kilku wyrazów, podam przyklady stosowania cudzysłowów

jedno słowo:
Kod:
amx_vote mapa tak nie

będzie to poprawnie wyświetlane,

kilka słow:
Kod:
amx_vote "next mapa?" tak nie

tylko o to tu chodzi :) widzisz różnice? ;^^

:dzun: 
Mega Gaduła
GaGa ulala